Είναι η πυγμαχία καλό άθλημα για παιδιά; Ένας βασικός οδηγός για τους γονείς

Η πυγμαχία σαν άθλημα

Όσον αφορά την εκπαίδευση των παιδιών στις πολεμικές τέχνες, οι περισσότεροι γονείς δεν θεωρούν την πυγμαχία ως καλή επιλογή λόγω του αντιληπτού κινδύνου που σχετίζεται με τους πυγμάχους να βγούνε νοκ άουτ. Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι η πυγμαχία είναι ένα σκληρό μαχητικό άθλημα ενηλίκων και όχι ένα ευγενές και αξιοπρεπές όπως είναι το καράτε ή το Tae kwon Do. Είναι όμως αυτός απλώς ένας μύθος στον οποίο πιστεύουν οι άνθρωποι ή η πυγμαχία είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνη για τα παιδιά;

Τα μαθήματα πυγμαχίας είναι εξαιρετικά για τα παιδιά, καθώς βελτιώνουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία, και πάνω απ’ όλα, είναι πολύ ασφαλές να μαθαίνεις όταν διδάσκεσαι σωστά. Μεταξύ πολλών άλλων πλεονεκτημάτων, βελτιώνει τις γνωστικές τους λειτουργίες, τη δύναμη και μειώνει τον θυμό. Eίναι μία έντονη αναερόβια προπόνηση που θα κάνει το παιδί σας πιο υγιές, δυνατό,  και θα διδάξει πολύτιμες τακτικές αυτοάμυνας. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πυγμαχίας για παιδιά και εάν η πυγμαχία είναι καλύτερη και ασφαλέστερη από άλλες πολεμικές τέχνες.

Πότε μπορούν τα παιδιά να ξεκινήσουν πυγμαχία

Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν την πυγμαχία μόλις δείξουν ενδιαφέρον για αυτήν ανεξαρτήτως ηλικίας. Κάθε σύγχρονο γυμναστήριο περιλαμβάνει μια ομάδα «junior» όπου τα παιδιά κάνουν τύπους προπονήσεων ανάλογα με την ηλικία και τις ικανότητές τους. Πιο συγκεκριμένα έχουμε:

  • Τα περισσότερα παιδιά κάτω των 7 ή 8 ετών δεν έχουν αρκετή δύναμη, κινητικές δεξιότητες και συντονισμό για να κάνουν έντονες και προχωρημένες ασκήσεις και ασκήσεις. Αντίθετα, κάνουν διάφορες ασκήσεις ενδυνάμωσης και καρδιαγγειακής άσκησης που έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκρίνονται στις ικανότητές τους και πάνω απ’ όλα να εκτελούνται με παιχνιδιάρικο τρόπο. Φυσικά, δεν υπάρχει κανένας αγώνας, καμία επαφή και το κύριο θέμα είναι να κουράζετε τα παιδιά και να τους προσφέρετε μια καλή προπόνηση. Τι μπορεί να ξέρει ένα 5χρονο παιδί για τις τεχνικές πτυχές της πυγμαχίας; Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να παίξουν και να διασκεδάσουν πολύ. Ένα μικρό πρόβλημα είναι ότι θα δυσκολευτείτε να βρείτε γάντια αρκετά μικρά ώστε να χωρούν στα χέρια τους.

  • Τα παιδιά 9 ή 10 ετών  είναι μια ηλικιακή ομάδα όπου τα περισσότερα παιδιά έχουν αρκετή δύναμη και ικανότητα να κατανοήσουν καλύτερα τις τεχνικές πτυχές της πυγμαχίας. Εδώ αυξάνεται η ένταση των προπονήσεων και αρχίζουν να κάνουν πραγματικές προπονήσεις πυγμαχίας. Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά περνούν τον περισσότερο χρόνο χτυπώντας τα μαξιλαράκια, κάνοντας προπονήσεις με βαριές τσάντες, σχοινάκια και βασικές ασκήσεις σωματικού βάρους. Σε ορισμένες σχολές μπορεί ακόμη και να κάνουν ελαφρύ αγώνα (με προστατευτικά εργαλεία) ή ζωντανές ασκήσεις με τον σύντροφο για να προετοιμαστούν για τον πραγματικό αγώνα.

  • Η ηλικία των 12 ή 13 είναι όταν οι περισσότεροι γονείς αποφασίζουν να γράψουν τα παιδιά τους στην πυγμαχία. Σε αυτή την ηλικία, τα περισσότερα παιδιά είναι αρκετά αθλητικά για να ξεκινήσουν με σωστές προπονήσεις πυγμαχίας. Έχουν αρκετή σωματική επίγνωση και συντονισμό, και την ικανότητα να αναπτύξουν ισχυρές νοητικές συνήθειες και πειθαρχία. Εδώ αρχίζουν να κάνουν σπάρινγκ και να παίρνουν μέρος σε ερασιτεχνικούς αγώνες.

 

Η πυγμαχία δεν είναι απλώς μια δραστηριότητα όπου τα παιδιά μαθαίνουν τεχνικές. Όχι, έχει πολλά άλλα σωματικά και ψυχικά οφέλη που θα βελτιώσουν τη συνολική τους υγεία και θα έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή τους εκτός γυμναστηρίου. Παρακάτω θα αναπτύξουμε με λεπτομέρεια τα κυριότερα οφέλη που προσφέρει η πυγμαχία στα παιδιά.

Η πυγμαχία είναι μια έντονη προπόνηση για όλο το σώμα που θα βοηθήσει το παιδί σας να χάσει επιπλέον βάρος, να αποτρέψει την παχυσαρκία και να κάνει τους μύες του πιο δυνατούς και πιο ευέλικτους, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία. Για παράδειγμα, τα παιδιά που προπονούνται τείνουν να έχουν πολύ χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος  από άλλα παιδιά, καθώς καίνε περισσότερες θερμίδες και λίπος. Αυτό από την άλλη τους δίνει τη δυνατότητα να τρώνε περισσότερο και να αναπτύξουν καλές διατροφικές συνήθειες, κάτι που είναι μια αποστολή αδύνατη για τους περισσότερους γονείς. Οι έντονες αναερόβιες προπονήσεις βελτιώνουν επίσης την καρδιαγγειακή υγεία τους, μειώνουν τον θυμό και το άγχος και τους βοηθούν να κοιμούνται καλύτερα.

Στα τμήματα junior, τα παιδιά κάνουν πολλές ασκήσεις με σωματικό βάρος και ανοίγματα. Κάνουν sit-ups, squats, διάφορα είδη άλματος, σπριντ, όλα με πολύ λίγη ξεκούραση και πολύ ιδρώτα. Τα μαθήματα είναι ένας συνδυασμός αναερόβιας και αερόβιας προπόνησης. Με άλλα λόγια, βελτιώνει τόσο τη δύναμή τους (αναερόβια), όσο και την αντοχή (αερόβιο). Επιπλέον, η πυγμαχία βελτιώνει τις κινητικές τους δεξιότητες, τον συντονισμό χεριού-ματιού, την ευελιξία και την ισορροπία.

  • Οι κοινωνικές δεξιότητες — είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που θέλετε να αναπτύξει το παιδί σας το συντομότερο δυνατό. Κάθε νεανική ομάδα πυγμαχίας περιλαμβάνει 10, 20 ή περισσότερα παιδιά που αθλούνται μαζί. Με την επίβλεψη ενός καλού και σωστού προπονητή, θα μάθουν τα πάντα για το σεβασμό, την ομαδικότητα, πώς να επικοινωνούν και να ελέγχουν τα συναισθήματά τους. Το να είσαι σε μια ομάδα με πολλά παιδιά και σε μια φιλική ατμόσφαιρα μειώνει επίσης το κοινωνικό άγχος και βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες.

  • Η αυτοπεποίθηση — είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή, ειδικά σε νεαρή ηλικία. Η αυτοπεποίθησή τους θα αρχίσει να ανεβαίνει μόλις αρχίσουν βλέπουν τα αποτελέσματα της σκληρής προπόνησης  (να αποκτούν μύες , να ανεβαίνουν επίπεδο στην πυγμαχία). Θα τους δώσει φτερά για να πετύχουν οτιδήποτε θέλουν σε αυτή τη ζωή.
  • Η πειθαρχία — Εδώ είναι που η πυγμαχία βοηθάει πολύ τους γονείς. Σχεδόν κάθε γυμναστήριο πυγμαχίας διατηρεί ένα υψηλό επίπεδο πειθαρχίας όπου όλοι οι μαθητές πρέπει να παραμείνουν ήσυχοι, να μάθουν πώς να ακούν και να υπακούουν στις εντολές. Το επίπεδο πειθαρχίας σε ένα γυμναστήριο πυγμαχίας μπορεί συχνά να είναι ακόμη υψηλότερο από ό,τι στο σχολείο. Αυτό μπορεί επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν το σχολείο και τις υποχρεώσεις έξω από το γυμναστήριο.

  • Μειώνει την επιθετική συμπεριφορά — είναι μία από τις κύριες ανησυχίες κάθε γονέα εκεί έξω και ναι, η πυγμαχία βοηθά τα παιδιά να αντιμετωπίσουν ζητήματα θυμού. Τους επιτρέπει να μειώσουν τα αρνητικά συναισθήματα και τον θυμό μέσα από σκληρή δουλειά και θετική ατμόσφαιρα. Κάθε φορά που προπονούνται σκληρά, το μυαλό θα απελευθερώνει χημικές ουσίες όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, που αντί να νιώθουν θυμό, θα τους ανεβάσουν τη διάθεσή τους και θα τους κάνουν χαρούμενους.

Η πυγμαχία είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα αυτοάμυνας και κάθε τεχνική που μαθαίνουν οι μαθητές λειτουργεί και στην πραγματική ζωή. Θα διδάξει στο παιδί σας πώς να αμύνεται, αλλά μόνο να χρησιμοποιεί τις δεξιότητες της πυγμαχίας ως έσχατη λύση. Στην προπόνηση, οι προπονητές θα τους διδάξουν πώς να αποφύγουν πρώτα τη σύγκρουση, να παραμείνουν ουδέτεροι ή ακόμα και να τρέξουν μακριά πριν χρησιμοποιήσουν τις δεξιότητες που έχουν διδαχθεί.

Ποιά είναι τα αρνητικά της πυγμαχίας για τα παιδιά

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της πυγμαχίας είναι ο υψηλός κίνδυνος τραυματισμών στο κεφάλι, τον οποίο τα περισσότερα γυμναστήρια προσπαθούν να μειώσουν. Η πυγμαχία είναι ένα σύστημα όπου οι αθλητές χρησιμοποιούν μόνο τα χέρια τους ως όπλα για να χτυπήσουν το κεφάλι ή την περιοχή του σώματος κάτω από το λαιμό και πάνω από τη μέση. Οι πυγμάχοι απορροφούν πολλές βολές στο κεφάλι και το σώμα, οι οποίες συχνά οδηγούν σε ελαφρούς ή σοβαρούς τραυματισμούς.

Στα περισσότερα γυμναστήρια, τα παιδιά δεν αρχίζουν να κάνουν αγώνες ή έχουν οποιοδήποτε είδος σωματικής επαφής πριν γίνουν 12 ή 13 ετών. Με άλλα λόγια, το παιδί σας δεν θα ανταλλάξει μπουνιές με άλλα παιδιά, ούτε θα «τσακωθούν» μεταξύ τους στην προπόνηση. Ακόμη και όταν αρχίσουν να κάνουν αγώνα σε ηλικία 13 ετών, όλοι πρέπει να φορούν προστατευτικό εξοπλισμό όπως γάντια με πλήρη επένδυση, ένα χοντρό κράνος πυγμαχίας με επένδυση για να μειώνουν κατά μεγάλο ποσοστό τη δύναμη των χτυπημάτων. Στους μήνες που προηγούνται της πρώτης τους συνεδρίας sparring(ελεγχόμενος αγώνας εντός γυμναστηρίου), θα μάθουν πώς να χρησιμοποιούν μόλις το 30% ή 50% της δύναμης και θα επικεντρωθούν στην τεχνική.

Αυτό μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών όπως εγκεφαλικά τραύματα, διάσειση ή κατάγματα πλευρών και χεριών. Αλλά να έχετε κατά νου ότι αυτές οι μέθοδοι δεν εξαλείφουν τον κίνδυνο. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά είναι πιθανό να υποστούν διάσειση σε άλλα αθλήματα όπως το ράγκμπι ή το ποδόσφαιρο. Και τα δύο αυτά αθλήματα περιλαμβάνουν υψηλό ποσοστό εγκεφαλικών τραυματισμών, υψηλότερο ακόμη και από πολλές πολεμικές τέχνες.

 

Κάνει η πυγμαχία
τα παιδιά πιο βίαια;

Όχι, η πυγμαχία δεν κάνει τα παιδιά πιο βίαια, στην πραγματικότητα, κάνει το εντελώς αντίθετο από αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις. Πρώτα απ ‘όλα, η πυγμαχία επιτρέπει στα παιδιά να εξοικειωθούν με όλους τους κινδύνους της βίας σε πολύ μικρή ηλικία. Θα αισθανθούν στο πετσί τους πόσο πονάνε οι γροθιές, ότι το να είσαι νταής δεν σημαίνει ότι ξέρεις πώς να παλεύεις ή ότι είσαι δυνατός, και πάνω απ ‘όλα, ότι η βίαιη συμπεριφορά οδηγεί μόνο σε περισσότερα προβλήματα. Αλλά, μπορεί η πυγμαχία να βοηθήσει πραγματικά τα παιδιά με προβλήματα θυμού;

Μερικά παιδιά έρχονται στην πυγμαχία με προβλήματα θυμού. Αλλά η ένταση αυτών των συναισθημάτων αρχίζει να πέφτει μόλις αισθανθούν πώς είναι  απέναντι σε έναν ικανό συμπαίκτη. Με τον καιρό, αυτό θα βάλει το εγώ τους στη θέση του και θα τους κάνει πιο ταπεινούς. Επίσης, μια έντονη σωματική προπόνηση σε θετική ατμόσφαιρα απελευθερώνει διάφορες «χαρούμενες» ορμόνες όπως η σεροτονίνη, η οποία μειώνει άμεσα τον θυμό και τους κάνει να νιώθουν χαρούμενοι.

Ένα καλό γυμναστήριο πυγμαχίας διατηρεί υψηλό επίπεδο πειθαρχίας και ενθαρρύνει τον σεβασμό μεταξύ των μαθητών. Οι προπονητές είναι πρότυπα, ηγέτες και δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο να δίνουν στα παιδιά πολύτιμα μαθήματα ζωής. Δίνουν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στα παιδιά με προβλήματα θυμού και θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να μετατρέψουν τον θυμό τους σε παραγωγική δουλειά, αλλά όχι χωρίς την υποστήριξη των γονιών στο σπίτι.

Δεν θα ανεχθούν κανένα είδος ψυχικού ή σωματικού εκφοβισμού στην αίθουσα. Αντί να αφήνουν τα παιδιά να τσακώνονται, θα τους διδάξουν πώς να παραμείνουν ήρεμα, να ξανασκεφτούν και να επικοινωνούν. Αυτό βελτιώνει την ενσυναίσθηση, τον αυτοέλεγχο και αναπόφευκτα , τον θυμό.

Τελευταίες σκέψεις

Οι περισσότεροι γονείς δεν βλέπουν την πυγμαχία ως την καλύτερη επιλογή για το παιδί τους λόγω της βίαιης φύσης της. Ωστόσο, έχει πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα παρά μειονεκτήματα όσον αφορά τη σωματική και ψυχική τους υγεία και τη βελτίωση των ικανοτήτων αυτοάμυνας τους. Στα περισσότερα γυμναστήρια, τα μαθήματα πυγμαχίας junior είναι πολύ ασφαλή, επειδή δεν υπάρχει αγώνας μέχρι το παιδί σας να γίνει 10 ή περισσότερα και η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών είναι πάντα η νούμερο ένα προτεραιότητα του προπονητικού επιτελείου. Όταν πρόκειται για τραυματισμούς στην προπόνηση, η πυγμαχία δεν έχει τίποτα πιο επικίνδυνο από το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, ακόμα και το Crossfit.

Το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε ως γονιός είναι να δώσετε μια ευκαιρία στην πυγμαχία. Αντί να κρίνετε το άθλημα και τις προπονήσεις από τους επαγγελματικούς αγώνες που βλέπετε στην τηλεόραση, επισκεφτείτε το γυμναστήριο της πυγμαχίας και μιλήστε με το προπονητικό επιτελείο για τα μαθήματα, τις μεθόδους που χρησιμοποιούν, την ασφάλεια και ότι άλλο σας απασχολεί. Φροντίστε να παρακολουθήσετε κάποιες προπονήσεις ως θεατής εάν αυτό θα σας πείσει ότι η πυγμαχία είναι, πράγματι, ασφαλής για το παιδί σας.

Tags :
Η πυγμαχία σαν άθλημα
Share This :

Έχετε ερωτήσεις;

Αν θέλετε να μάθετε παραπάνω για θέματα που αφορούν τα άρθρα ή ακόμα να μα; προτείνετε να αναφερθούμε σε κάποιο συγκεκριμένο θέμα επικοινωνήστε μαζί μας